שחרור לחץ בין-חוליתי

 

 

 

בלט דיסק, פריצת דיסק, סיאטיקה

 

הטיפול הטבעי בבעיות גב וצוואר

כידוע, הטיפול הראשוני בכאבי גב, צוואר ובעיות עמוד השדרה, הינו, תחילה טיפול שמרני, טבעי, לא פולשני ! אשר מטרתו הפחתת רמת הכאב באמצעות הפחתת הלחץ אשר פועל על שלוחות העצבים בסביבת עמוד השדרה.

שחרור לחץ בין-חולייתי (לא ניתוחי)

'שחרור לחץ בין-חולייתי' מיועד לפתרון בעיות כאב אשר מקורן באי-סדירות כל שהיא בעמוד השדרה, כגון 'בלט דיסק', 'פריצת דיסק', 'סיאטיקה',  לרבות טיפול בהפרעות עצביות כגון: תחושת 'נימול', 'שריפה', חוסר תחושה, חולשת שרירים ועוד.

על מי אסור תהליך 'שחרור לחץ בין-חולייתי' ?

– נוכחות שבר כל שהוא במערך עצמות עמוד השדרה
– נוכחות מרכיב מתכתי מושתל במערך עמוד השדרה
– אוסטיאופורוזיס מתקדם (הדלדלות עצם)
– אשה במצב הריון
– מפרצת אבי העורקים הבטני (אנוריזמה / האאורטה)
– נוכחות מוקד ממאיר, חלילה במערך עמוד השדרה

 

 

תהליך 'שחרור לחץ בין-חולייתי' (לא ניתוחי)

'שחרור לחץ בין-חולייתי', הינו תהליך טבעי, טיפולי אשר מטרתו, הינה הגדלה מבוקרת של המרווח האנטומי הקיים בין חוליה לחוליה באמצעות שחרור התכווצויות שרירים לצורך יצירת רווחה בין מפרקי עמוד השדרה והפחתה של הלחץ הפיזי, המזיק אשר פועל על הדיסק הבין-חולייתי ועל שלוחות שורשי העצבים הסמוכים.

כך אנו תורמים לשיכוך תופעות הכאב, לבלימת תהליך דלקתי ולעיתים, אף מתאפשרת נסיגה טבעית של 'בלט דיסק' ושל נוזל הדיסק במצבי 'פריצת דיסק'.

כאמור 'שחרור לחץ בין-חולייתי', הינו תהליך לא פולשני, לא-ניתוחי בעמוד השדרה אשר מתבצע בפועל באמצעות הרפיה ושחרור של רקמות שרירים מכווצות, נוקשות וכן באמצעות הפעלה תנועתית יזומה אשר מיועדים, כאמור ליצור רווחה טבעית, בין חוליות עמוד השדרה.

שיטות הטיפול במגע כגון: עיסוי רפואי אורטופדי וכן עיסוי רקמות עמוק, הינן טכניקות יעילות ובדוקות לטיפול בבעיות אורטופדיה ונוירולוגיה של עמוד השדרה, כאמור לצורך שיכוך תופעות כאב ותופעות הקרנת כאב, כגון: בלט דיסק, פריצת דיסק ו-סיאטיקה.

למרבה השמחה, הגדלת הרווח הבין-חולייתי אשר מאפשרת תנאי רווחה פיזיים עבור מפרקי עמוד השדרה, מגבירה, גם אספקה של נוזלי דם וחומרי בניה לטובת הרקמות הפגועות ובכך מאיצה ומזרזת את תהליך ההחלמה והשיקום.

לנוכח המתואר לעיל, ניכר, כי הליך 'שחרור לחץ בין-חולייתי', לא-ניתוחי, מהווה, לעיתים קרובות, חלופה רצויה, זמינה ובדוקה, לפתרון בעיות כאב באופן מיוחד באותם מקרים בהם הליך כירורגי, פולשני, אינו בהכרח חיוני !

לסיום ! מבלי לגרוע ממעלותיה ומיתרונותיה של הרפואה הדחופה, יש לחזור ולהזהיר מפני הסיכונים הצפויים בעת ביצוע הליך ניתוחי / כירורגי, כל שהוא, כמפורט להלן:
– התפתחות תהליך זיהומי ברקמה המנותחת
– תגובה אלרגית בלתי צפויה לחומרי ההרדמה
– היווצרות בלתי צפויה של קרישי דם במערכת כלי הדם
– צלקות ברקמות ופגיעה עצבית בסביבת הניתוח

פרוטוקול הטיפול השמרני

להלן פרוטוקול אבחון / טיפול על-פי עקרונות הרפואה השמרנית – O.D.C:

א. אבחון – Observation
– זיהוי הכשל הפיזיולוגי ו/או המבני, כלומר אבחון מדויק של מנגנון הפגיעה אשר מחולל בפועל את הנזק בעמוד השדרה ובכלל מערך שלד/שריר הן ברמת ה'מיקרו' הנקודתי והן ברמת ה'מקרו' ההיקפי של כלל מערכת התנועה, על-פי גורמי הסיכון הנפוצים הבאים:

– שינויים במבנה עמוד השדרה כגון: סטייה, החלקה, או פריקה של החוליות
– קריסה של המרווח הבין-חולייתי ו/או שינויים ניווניים בדיסק הבין-חולייתי, עצמו
– דפוס יציבה לא מאוזן, או דפוס תנועה לא תקין אשר יוצר שינוי במנח החוליות
– התכווצות שרירים כרונית, או אקוטית בסביבת עמוד השדרה
– ביצוע תנועה חוזרנית, או פיתוליות כגון: סיבוב וכפיפה של הגוו, בו זמנית
– ישיבה ממושכת, משקל-יתר, חולשת שרירים, אירוע חבלה, או טראומה

ב. שחרור הלחץ הבין-חוליתי – Decompression
שחרור של הלחץ הבין-חולייתי אשר פועל על הדיסק ועל שורשי העצבים, לרבות הגדלה של המירווח הבין-חולייתי לצורך שיכוך תופעת כאב והקרנת  כאב במטרה לבלום את התהליך הדלקתי וכן כדי שהדיסק הבולט, או נוזל הדיסק הפרוץ יוכל לסגת בתהליך טבעי אל מקומו המקורי.

ג. רוויה – Circulation
– שיפור זרימת הדם וזרימת נוזלי הלימפה בסביבת עמוד השדרה, כך שהגוף יוכל לספק חומרים מזינים לרקמות הגוף, רוויה נוזלית של הדיסקים וגם יוכל לנקז את חומרי הפסולת מן הרקמות הפגועות. דיסקים רוויים כהלכה, שומרים על צורתם המקורית ועל גמישותם.


 

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

גדעון מילק / מטפל בכיר D.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי