עקמת, סקוליוזיס

 

עקמת, סקוליוזיס – כדי לזהות את התופעה המוגדרת עקמת, יש, תחילה להכיר את המבנה התקין, הטבעי של עמוד השדרה שלנו.

עמוד שדרה תקין
מבחינה אנטומית, במבט מאחור, או מקדימה, עמוד השדרה שלנו מזדקף אנכית כלפי מעלה על-פי קו ישר העולה כניצב ממרכז המותניים עד לקצהו העליון של עמוד השדרה – זאת בניגוד לתופעת עקמת, סקוליוזיס אשר מתבטאת בעקומות אשר חורגות מן הקו הישר הזה, כפי שיפורט להלן.

מן הראוי לציין, כי במבט מן הצד על פלג גופנו העליון ניתן להבחין בקלות בקשתות הטבעיות, האופייניות לעמוד שדרה תקין – קשתות בדומה לאות הלועזית S.

עקמת, סקוליוזיס

עקמת

בספרות הרפואית, סקוליוזיס (Scoliosis), או עקמת מוגדרת כנטייה / סטיה הצידה של החוליות אשר יוצרת קשת צידית בעמוד השדרה בזוית העולה על 10 מעלות.

עקמת נפוצה בקרב 3% מן האוכלוסייה אשר ברובם אינם מודעים כלל לקיומה ומתפקדים ללא כל קושי.
בניגוד לעקמת מתקדמת הגורמת לעיוות הצורה הנורמטיבית של מבנה השלד ויוצרת מנח לא סימטרי של איברי הגוף כגון: אי-סימטריה של גובה הכתפיים, סטייה של אגן הירכיים, שינויים בתפקודי התנועה.

רוב המקרים של עקמת הם קלים, אבל עקמת עלולה להחמיר ככל שמתבגרים. עקמת חמורה יכולה יכולה להפחית את נפח בית החזה, מה שמקשה על תפקוד תקין של הריאות.

הסימפטומים האופייניים לעקמת, הם בד"כ: דפוס יציבה אסימטרי הנוטה באופן עקבי לצד מסוים, חוסר איזון של מנח אגן הירכיים והכתפיים , תופעת רגל "קצרה", אי-סימטריה של המרחק בין הזרועות לבין הגוף, בליטה לא סימטרית של צלעות הגוף, אי-סימטריה של החזה אצל נשים, כאבי גב ועייפות מוגברת של השרירים.

עקמת, סקוליוזיס – אבחון

בניגוד לדעה הנפוצה הרווחת, העקמת אינה נרכשת כתוצאה מדפוסי יציבה, תנועה או עבודה לקויים אלא בעיקר כתוצאה משינויים ניווניים אשר מקורם בגורם גנטי, תורשתי הבאים לידי ביטוי בגוף, כבר בגיל צעיר.
העיוות מתחיל, בד"כ להיווצר בתקופת הילדות או במהלך גיל ההתבגרות כאשר מבנה השלד של הנער או הנערה המתבגרים עוברים תהליך טבעי של צמיחה מואצת.

עקמת – אילוסטרציה יוטיוב

נהוג לסווג את האוכלוסייה הלוקה בעקמת על-פי שכבת הגיל בו מופיעה העקמת לראשונה:
א. גיל הינקות, Infantile scoliosis אשר מופיעה עד גיל 3 שנים ולרוב החלה להתפתח כבר בשלב העוברי.
ב. גיל ילדות, Juvenile scoliosis המתפתחת בין הגילים 3 עד 9 שנים.
ג. גיל בגרות, Adolescent scoliosis המתפתחת בין גיל 10 ועד סיום צמיחת השלד.
הבדלה זו חשובה, בעיקר לצרכי אבחון לרבות זיהוי סוג הטיפול הנדרש.
מסיבה בלתי ידועה, מספרן של בנות הסובלות מעקמת בדרגת זוית נטייה של 20 מעלות ומעלה רב יותר מאשר אצל בנים ביחס של כ-7:1.

הטיפול

הגישה הטיפולית משתנה בהתאם לחומרת הסטיה וכוללת: מעקב רפואי, טיפולי פיזיותרפיה, עיסוי רקמות עמוק, עיסוי רפואי, איזון שלד שריר אשר נועדו לתקן את מנח חוליות עמוד השדרה. כמו כן נעשה שימוש במחוך אורתופדי מיוחד (Brace) אשר נועד לבלום ולמתן את התופעה – במקרים קיצונים, אף נדרשת התערבות ניתוחית לצורך איחוי וליישור עקומת החוליות.

 

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

גדעון מילק / מטפל בכיר D.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי