נקע

 

נקע, הינה פגיעה ברצועה, או במספר רצועות אשר תומכות במפרק כל שהוא בגוף  ומתבטאת במתיחה קיצונית של של רצועה, או רצועות אשר מלווה בדרך-כלל בקרע חלקי, או מלא של רקמת הרצועה.
נקע מלווה, בד"כ בתופעת כאב אשר מחריפה בעת הנעת המפרק הפגוע, שטף דם פנימי עקב פגיעה בכלי דם קפילאריים, נפיחות, אודם ומוגבלות תנועה.

נקע – מנגנון הפציעה

פגיעה מסוג נקע נגרמת, כאמור עקב מתיחת-יתר של הרצועה, שימוש-יתר, חבלה או בגלל חולשה של הרקמות הרכות אשר תומכות את המפרק, כגון: רצועות, גידים ושרירים.

נהוג לדרג את חומרת הפגיעה על-פי שלוש דרגות: נקע קל (דרגה ראשונה) מתבטא בקרע מינורי של סיבי הרצועה לעומת נקע חמור (דרגה שלישית) המתבטא בקרע מלא של הרצועה.


רוב מפרקי הגוף חשופים לפגיעת מסוג נקע, אולם המפרקים הפגיעים ביותר, הינם מפרקי הקרסול, הברך והאצבעות.
נקע במפרק הקרסול הינו הנפוץ ביותר מאחר ומפרק זה נושא את רוב משקל הגוף והינו עומד תחת עומסים גדולים בעיקר במצבי תנועה כגון הליכה, ריצה או נחיתה לא מאוזנת על כף הרגל.

נקע – אופן הטיפול

הטיפול הראשוני בפגיעת נקע כולל בדרך-כלל: מנוחה והימנעות זמנית מתנועה של המפרק הפגוע, שימוש בקומפרסים של קרח לבלימת התפתחות תהליך דלקתי ולעצירת שטפי דם פנימיים, חבישה תומכת לייצוב המפרק ולמניעת נפיחות וכן מומלץ, בד"כ להגביה את המפרק הפגוע ביחס לשאר איברי הגוף למניעת התפתחות בצקת ברקמות הפגועות.

לאחר השלב האקוטי של הפגיעה רצוי להסתייע, מוקדם ככל האפשר בתרגילי פיזיותרפיה, עיסוי רפואי או עיסוי רקמות עמוק הכוללים הנעות פאסיביות ואקטיביות של המפרק הפגוע לשיחזור תפקודי התנועה הנורמטיביים של המפרק, לזירוז החלמתו ולרכישת דפוסי תנועה ויציבה נכונים.

שיטות הטיפול במגע כגון עיסוי רקמות עמוק ו- עיסוי רפואי אורטופדי המתמחות בטיפול בבעיות כאב ותנועה עושות שימוש מבורך בסגולותיו הטבעיות של הגוף לשקם את עצמו וזאת באמצעות יצירה מכוונת של תנאים פיזיים המאיצים את החלמתם של הרקמות הפגועות באופנים הבאים:

1. שיכוך כאבים והרגעת מערכת העצבים הכללית על-ידי הרפיית התכווצויות שרירים, פתיחת הידבקויות מעטפת ואיזון כללי של המנגנון העצבי התוך-שרירי.

2. הפעלה מבוקרת של מערכת התנועה אצל המטופל /ת באמצעות הנעות יזומות של המפרקים והשרירים לצורך לשחזור תפקודי תנועה מתוקנים.

3. המרצת פעילות מחזור הדם והלימפה באמצעות טכניקות עיסוי רקמות שונות ולחיצות ממוקדות ליצירת תנאים תומכי החלמה.

4. שימוש בטכניקות תראפיה תרמית כגון חבישות חום / קור ושמנים ארומתיים לבלימת התפתחות תהליכים דלקתיים ולזירוז בניית תאים חדשים.

5. איזון כללי של מערכת שלד / שריר ותיקון דפוסי יציבה ותנועה באמצעות חיזוק מערך השרירים והגדלת טווחי תנועה של השרירים והמפרקים.

כל זאת בתהליך הדרגתי וטבעי המותאם לדינאמיקה המוטורית של הגוף ולסף הכאב של כל מטופל או מטופלת וללא כל שימוש בכימיקלים משככי כאב.

רוב פגיעות נקע מסתיימות בהחלמה מהירה ומלאה אולם במקרים קיצוניים, בעיקר כאשר רצועת המפרק נקרעת במלואה נדרשת התערבות כירורגית לאיחוי הרצועה הקרועה.

לאחר החלמה של המפרק, כאשר המפרק מסוגל לבצע את מלוא תנועותיו ללא כאב – רצוי לעבור תהליך שיקום הכולל חיזוק השרירים, הגידים והרצועות התומכות במפרק למניעת פגיעה חוזרת.

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

גדעון מילק / מטפל בכיר D.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי