יציבה תקינה

יציבה – המושג 'יציבה' מתייחס לאופן הפיזי, בו הגוף שלנו נוהג לשבת, לעמוד ואף לאופן, בו אנו נוהגים להלך.

יציבה תקינה

המשמעות בפועל של יציבה תקינה, הינו מצב, בו מבנה הגוף, כלומר השלד, השרירים, הגידים והרצועות אינם נמתחים יתר על המידה או, אינם מכווצים יתר על המידה – הכל במטרה למנוע בלאי ושחיקה של רקמות הגוף.

בציור להלן מתוארים מצבים נפוצים של יציבה לא תקינה  בהשוואה ליציבה תקינה.

מה היא יציבה תקינה ?

באופן עקרוני, ניתן להגדיר 'יציבה תקינה' של הגוף כמצב, בו הגוף ניצב אנכית ביחס למישור הקרקע, בשיווי משקל בנינוחות גופנית מירבית, ללא כל מאמץ יתר.
יציבה תקינה של הגוף מאפשרת פיזור יעיל של העומסים הפועלים על הגוף. יציבה תקינה משפרת את תפקודי מערכת הנשימה, מערכת העצבים ומערכת הדם.

יש לעודד רכישת 'יציבה נכונה' ע"י אימון מתאים באמצעות תרגיל הכנה, בסיסי הנקרא: 'ישיבה בכורסא הקוסמית', להלן:
במצב עמידה כאשר הברכיים מעט כפופות (לא נעולות) וכאשר כפות הרגליים מקבילות ונחות על גבי הקרקע ברוחב הכתפיים – יש לכוון את מרכז הכובד של הגוף (אזור האגן) אל מקום בו, הוא "תלוי" באוויר, אנכית מעל אזור העקבים (קדמת העקבים) לצורך יצירת שיווי משקל ראשוני של הגוף.
במצב הנ"ל כאשר שרירי הגוף רפויים ונינוחים ככל האפשר, יש למקד את תשומת לב בנשימה רגועה כאשר בו בזמן אפשר לדמיין, כי אנו יושבים בנינוחות בתוך מושב נעים אשר תומך את כל הגוף, מעין 'כורסא קוסמית' אשר מכילה ומקבלת אותנו.

מצב העמידה הנינוח המתואר לעיל, הינו, כאמור עמדת מוצא בסיסית לביצוע מגוון תנועות תרגול, מתקנות, כגון: כפיפה, פשיטה, סיבוב והטייה של הגוו ושל הגפיים, לרבות תנועות מתיחה מתונות להגמשה של המפרקים והשרירים.

מה היא 'החזקה' שרירית?

מתברר, כי בנוסף ל'כוח הכבידה' אשר פועל ללא הרף, כדי להפר את שיווי המשקל השברירי בו שרוי גופנו, קיים גורם פיזי, נוסף המוגדר "החזקה" אשר עלולה לשבש את היציבה התקינה של הגוף, כפי שיפורט להלן.
"החזקה" פיזית, הינו כינוי נפוץ למצב בו, מתקבעת בגוף התכווצות שרירים כרונית ו/או התכווצות ממושכת של רקמות חיבור (פאשיה) אשר יוצרות בגוף מנח בלתי מאוזן במערך שלד / שריר – חוסר איזון זה משפיע באופן מצטבר על תפקודי הגוף ורווחתו.
'החזקה' נוצרת במקור בגלל מכלול גורמים כגון: טראומה, פציעה, מתח נפשי, חולשת שרירים, שינויים ניווניים, תורשה, הרגלי עבודה, או דפוסי יציבה / תנועה לא תקינים ועוד.

כדי לשחרר לאורך זמן את התכווצות השרירים הכרונית אשר מוטמעת בגוף, יש לזהות את הגורם אשר יוצר במקור את ה'החזקה' וזאת כדי לטפל בשורש הבעיה ולא רק בסימפטומים שלה.

במהלך הטיפול מבוצעת הרפיה של השרירים המכווצים באמצעות הרפיה והארכה של השרירים, שחרור המנגנון העצבי התוך-שרירי (Trigger points therapy) וכן מתבצעת הפעלה תנועתית מבוקרת לצורך שיחזור תפקודי התנועה (Mobilization) באמצעות טכניקות טיפול במגע, כגון 'עיסוי רפואי אורטופדי' וכן 'עיסוי רקמות עמוק'.

בציור – דוגמה לשיבוש יציבה של הגוף עקב חולשה של שריר העכוז האמצעי בצד שמאל של הגוף ו/או לחילופין עקב כיווץ כרוני של שרירי ליבה, במקרה זה בצד ימין של הגוף – אופייני לדפוס צליעה נרכש אשר מתקבע, לעיתים כ'החזקה' קבועה.

כמו ארכימדס המדען היווני מן העת העתיקה אשר צעק בהתרגשות "גיליתי, גיליתי" – כך, להבדיל, אני מגיב בשמחה כאשר אני חווה תחושת הקלה בעקבות הרפיה של 'החזקה' שרירית, תורנית. רכישת יציבה נכונה באמצעות התרגיל המתואר לעיל אשר מכונה בשפה מטפורית 'ישיבה בכורסא הקוסמית', מוביל אותנו בהדרגה, הן לגילוי והן לשחרור של מכלול ה'אחזקות' הקיימות בגוף.

 

אילוסטרציה – תיקון יציבה