מניסקוס

 

מניסקוס, הינה כרית סחוסית, קשתית אשר מפרידה במפרק הברך, בין עצם השוק (tibia) לבין עצם הירך (femur) ומטרתה ספיגה ובלימה של עומסים וזעזועים.

 

מיניסקוס – אנטומיה

 

מניסקוס – נזקים

נזקים בכרית מניסקוס נוצרים בד"כ, כתוצאה מעומס מכני, קיצוני הפועל על המפרק:

א. פגיעה ישירה ברקמת מניסקוס עקב חבלה פיזית באזור הברכיים, או בגפיים התחתונות, או כתוצאה מפעילות מוטורית קיצונית, סיבוב, פיתול קיצוני, כגון נחיתה עוצמתית, פוגענית על משטח הקרקע, לדוגמא: כדורסלן המבצע נחיתה סיבובית על הקרקע.

ב. פגיעה ברקמת מניסקוס אשר מצטברת לאורך זמן כתוצאה משינויים ניוונייים במבנה האורטופדי של מפרק הברך וכן כתוצאה של חוסר איזון במנח כפות הרגלים, או חוסר איזון של שרירי של הגפיים התחתונות וכן, גם  בגלל דפוס יציבה, או דפוס תנועה לקוי.

מניסקוס – אנטומיה

למרות שמפרק הברך מיועד מעצם טבעו לבצע שתי תנועות בסיסיות בלבד ! דהיינו, כפיפה, או פשיטה של הברך בלבד ! knee flexion / extension מפרק זה, הינו אחד המפרקים המורכבים והפגיעים ביותר בגוף.

מבחינה אנטומית, מניסקוס (Meniscus articularis), הינה רקמה סחוסית המרפדת את מפגש עצם הירך עם עצם השוקה במפרק הברך ונקראת בעברית "סהרון" בגלל צורתה הקשתית הדומה לאות הלועזית C.

בכל מפרק ברך קיימים שתי יחידות סהרונים: מניסקוס חיצוני (Meniscus lateralis) ומניסקוס פנימי (Meniscus medialis) ותפקידם העיקרי הוא לספוג ולבלום זעזועים ועומסים הפועלים על המפרק בעת עמידה, הליכה, ריצה וקפיצה, כמו כן תורם המניסקוס ליציבות מפרק הברך וליציבת הגוף כולו.

גורמי סיכון

מפרק הברך הנושא בעומס רוב משקל הגוף, הינו חשוף לנזקים מצטברים בשל מגוון גורמים סיכון:

א. חולשת שרירים והתרופפות גידים ורצועות הגורמות לצמצום או, לחילופין להתרחבות של החלל התוך-מפרקי
ב. חוסר איזון בין כוחות השרירים הרלוונטים המפעילים את המפרק.
ג. פעילות מוטורית קיצונית המתבטאת בשימוש יתר (Overuse) של הרקמות.
ד. אי סדירות של אספקת דם לרקמות המפרק בגלל חסימות במערכת הווסקולארית (היפו-ווסקולריזציה).
ה. הרגלי יציבה לקויים.
ו. דפוסי יציבה ותנועה לקויים עקב חוסר איזון של מנח אגן הירכיים ו/או אסימטריה במבנה הגפיים התחתונות.
ז. משקל יתר של הגוף.
ח. שימוש בנעליים לא מתאימות.
ט. חבלות וטראומות הנגרמות ע"י גורמים חיצוניים בחיי היום יום.

פגיעה בשלמות רקמת המניסקוס של הברך מלווה בד"כ במוגבלות תנועה של המפרק, לעיתים ב"נעילה" של מפרק הברך במצב כפיפה בלי יכולת לישרה, בתופעת כאב (בעיקר בעת תנועה) וכן בהופעת נפיחות מקומית באזור הברך.

הטיפול הראשוני בפגיעות ברך כולל בדרך-כלל: הימנעות זמנית מהפעלה של המפרק הפגוע, שימוש בתרפיית קרח לבלימת התפתחות תהליך דלקתי, לפיזור שטפי דם פנימיים ולשיכוך כאבים, חבישות תומכות לייצוב המפרק וכן מומלץ להגביה טופוגרפית את המפרק הפגוע ביחס לשאר איברי הגוף למניעת התפתחות בצקת ברקמות הפגועות.
בשלב זה, מומלץ מאד להסתייע בטפולי מגע כגון: עיסוי רקמות עמוק, עיסוי רפואי ופיזיותרפיה מאחר והינם יעילים מאד לשיקום מפרק ברך הפגוע בדרגת חומרה אשר אינה מחייבת התערבות כירורגית.

טסט מניסקוס – אבחון

בשלב האיבחון נערכים מבחנים קליניים ומבחנים מוטוריים להערכת פגיעה משוערת במניסקוס.
כמו כן מסתייע הרופא בצילומי אולטרסאונד, סריקה בתהודה מגנטית (MRI) או במיפוי עצמות (Spect) לשלילת חשד לקרע במניסקוס.

ארתרוסקופיה Arthroscopy

מאחר ורקמת המניסקוס, הינה רקמת סחוס אשר מטבעה, אינה זוכה לאספקת דם, אזי קרעים משמעותיים ברקמת המניסקוס, אינם מתאחים מעצמם, אלא מחייבים התערבות כירורגית לצורכי איחוי, או לחילופין לצורך כריתה באמצעות ניתוח.
התהליך הכירורגי המקובל בפגיעה תוך-מפרקית הוא ניתוח 'ארתרוסקופיה' אשר הינה פעולה כירורגית, זעיר פולשנית לצורך החדרת צינור אופטי לתוך חלל המפרק דרך חתך זעיר למטרות צילום, אבחון וטיפול.

בתהליך הארתרוסקופיה נבחנים חלקי הסחוס הקרועים ובמידת הצורך מורחקים אותם חלקי סחוס קרועים המונעים תפקוד נורמטיבי של המפרק, כמו כן מתבצעת, על-פי הצורך פעולת איחוי כירורגי של קרעי הסחוס – כשלב מקדים לקראת תהליך שיקום המפרק והחזרתו לתיפקודי תנועה מלאים.

מניסקוס – הגישה הטיפולית הטבעית

לפני, או אחרי ניתוח ארתרוסקופיה בברך פגועה, יש להקפיד לבצע תהליך של שיקום תנועתי אורטופדי באמצעות טיפולים פיזיים כגון: עיסוי רקמות עמוק, עיסוי רפואי ו/או פיזיותרפיה .

הצלחתן של שיטות הטיפול במגע: עיסוי רקמות עמוק ו- עיסוי רפואי אורטופדי בפתרון בעיות כאב ובעיות מפרקים מיוחסת לשימוש המבורך אשר עושות שיטות אלה בטכניקות התומכות בסגולותיו הטבעיות של הגוף לשקם את עצמו, בעיקר באמצעות הפעלה פיזית שיטתית של המטופל או המטופלת אשר נוטלים חלק פעיל בתהליך ההחלמה.

במהלך הטפול נעשה שימוש מבורך בטכניקות הנעה אקטיבית ו/או פאסיבית של מפרק הברך כאמצעי יעיל ליצירת תנאים פיזיים מתאימים לתמיכה בתהליך ההחלמה כגון:
א. בלימת תהליכים דלקתיים במפרק ובפריפריה הסמוכה לו.
ב. האצת זרימת דם, נוזלי לימפה וחומרי בניה אל רקמות המפרק.
ג. תמיכה ביצירת נוזל סיכוך תוך-מפרקי (סינוביה)
ד. פתיחת הידבקויות וריכוך צלקות ברקמות מעטפת המפרק.
ה. התרת התכווצויות והגדלת טווחי תנועה של השרירים, הגידים והרצועות.

'עיסוי רקמות עמוק' הינה שיטת עיסוי החודרת לרבדים העמוקים של הרקמות, פועלת על המוקדים הפגועים, משיגה הרפיה של השרירים, הרצועות והמחתלות המכווצות ומאיצה אספקת דם וחומרי בניה אל המפרק הפגוע .
השפעת הטיפול הינה עוצמתית ומתבטאת הן בשיפור התפקודים הפיזיים והמוטוריים של הגוף והן בהקלה במישור הרגשי.

הטיפול השמרני מוכתר לרוב בהצלחה רבה ומתבטא בשיכוך תופעות הכאב, שיחזור טווחי התנועה של השרירים והמפרקים ומשיגה שיקום מלא של תפקודי המפרק.

 

ל ה י פ ר ד. . . מהכאב !   אנטי כאב קליניקה

 

גדעון מילק / מטפל בכיר O.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי