פריקה

 

פריקה (dislocation) של מפרק כל שהוא, הינו אירוע בו מתרחשת תזוזה לא נורמטיבית של ראש עצם במפרק ביחס למיקומו המקורי. אירוע פריקה נוצר בדרך כלל כתוצאה מחבלה, תזוזת-יתר, פציעת ספורט, תנועה קיצונית, או עקב שינוי גרמי מובנה, או מולד.

נזקים של פריקה

בעקבות התזוזה במפרק, נפגעות בדרך-כלל רצועות ו/או גידים וכן רקמות נוספות אשר מקיפות את המפרק הפגוע.
תפקידן המקורי של רקמות אלה הוא למנוע תזוזת-יתר, קרי לייצב ולשמר את מבנהו המקורי של המפרק.
להבדיל מפריקה מלאה המונח "תת-פריקה" (Subluxation), מתאר פריקה חלקית בלבד של המפרק.
מקרה בו נפגעות רק רצועות המפרק ללא שינוי במנח העצמות מוגדר כנקע.
סימנים אופינים לתופעת פריקה הם: נפיחות, כאב חריף ומוגבלות תנועה.

אירוע פריקה, או תת-פריקה יכול להתרחש בכל מפרק בגוף, אולם האזורים הפגיעים הנפוצים ביותר בהם מתרחשת התופעה הם: כתפיים, אצבעות, ברכיים, שורש, כף היד, מרפקים ולעיתים, גם במפרקי החוליות של עמוד השדרה.

לאחר החלמה מן הפציעה האקוטית יש לעבור תהליך שיקום אשר מחייב הפעלה תנועתית מבוקרת לצורך שיחזור תיפקודי התנועה של המפרק ושיחזור תיפקודי התנועה של השרירים והגידים.
עיסוי רפואי אורטופדי ו/או עיסוי רקמות עמוק, הינם טכניקות יעילות ובדוקות לביצוע משימה זאת.

ספונדילוליזיס – מנגנון הפציעה בפתולוגיה מסוג Spondylolysis, הינו מצב בו מלבד תזוזה, תת-פריקה מתרחש שבר בעצם, בדרך-כלל בגלל עומס-יתר על המפרקים הבין-חוליתיים ועל הזיזים האחוריים של עמוד השדרה.


נשיאת משקל עודף, או ביצוע תנועת כפיפה קיצונית, או פשיטה קיצונית אשר משולבת, לרוע המזל בתנועה סיבובית של הגוו, הינו שילוב פוגעני אשר גורם באופן ישיר לעומס-יתר על המפרקים הבין-חוליתיים בעמוד השדרה. תנועה זאת מגבירה את כוחות הגזירה אשר פוצעות את הרקמות ומובילות לשברי מאמץ.

טיפול ושיקום

החזרת עצמות המפרק למנח המקורי, התקין לאחר התרחשות פריקה, או תת-פריקה מתבצעת בדרך-כלל על ידי רופא / אורטופד, או מטפל מוסמך כגון כירופרקט אשר מתמרן את העצם החורגת אל מקומה המקורי, לעיתים תחת השפעת אלחוש מקומי, או כללי.
לאחר השבת העצם למנח תקין נתמך המפרק על ידי אמצעי קיבוע שונים לפרק זמן מוגבל אשר לאחריו מתקיים תהליך פיזיו-תראפי לשיקום תפקודי התנועה של המפרק לרבות חיזוק השרירים ורצועות המפרק.

בפריקה של מפרקים קטנים ודקים של הגוף כמו אצבעות גפיים, ברכיים ומרפקים מבוצעת חבישה אלסטית של המפרק הפגוע התומכת בפעולת השרירים, הגידים והרצועות.
לעיתים, השבת עצמות המפרק למנח תקין, מחייבת עריכת ניתוח לצורך ביצוע שינויים ברקמות הרכות המקיפות את המפרק במטרה לשחזר את התנועות המקוריות של המפרק.

Congenital Dislocation Hip

פריקה מולדת או התפתחותית של מפרק הירך אצל תינוקות או אצל ילדים DDH – CDH היא תופעה המתרחשת לרוב בעת הלידה בשכיחות אחת ל-500 לידות.
מדובר בפריקה מלאה או חלקית של מפרק הירך, או בהתפתחות לקויה של ראש מפרק הירך המתרחשת לפני, בזמן, או בתקופה המידית שלאחר הלידה.
זהו מצב שכיח אצל בנות פי חמש מבנים ובמידה והוא מאובחן בשלב מוקדם, ניתן לרוב לריפוי מלא באמצעות טיפול פשוט יחסית.