חוליות c5 c6

שורשי העצבים המסתעפים מבין חוליות c5 c6 אשר בבסיס הצוואר שולטים על תפקודי התנועה והתחושה של הכתפיים, הזרועות, הידיים והראש.

חוליות c5 c6

חוליות c5 c6 בצוואר תומכות במבנה האנכי של חוליות הצוואר והן משמשות, בפועל ציר תנועה רב-כיווני עבור הגולגולת.

חוליות c5 c6

הדיסק הבין-חולייתי אשר מפריד, בין חוליה לחוליה, הינה רקמת סחוסית אשר משמשת מעין כרית ריפוד לצורך ספיגה ובלימה של זעזועים בצוואר וכן כמרווח מפריד למניעת חיכוך, שחיקה ובלאי של חוליות הצוואר.

מאחר ועל הדיסק הבין-חולייתי פועלים לחצים מכאניים ועומסי תנועה גדולים, הינו צפוי לפגיעה עצבית בשורשי העצבים, או בחוט השדרה עצמו, לרבות בעיות אורטופדיה אופייניות, כגון: בלט דיסק, או פריצת דיסק.

פגיעה עצבית, באזור חוליות c5 c6 עלולה לפגוע בתפקוד התנועתי של שריר ה- דלתואיד Deltoid במפרק הכתף (הנפת זרוע) וכן בשריר ה- דו-ראשי, זרועי Biceps brachii (כפיפת מרפק ו/או זרוע) עד כדי מוגבלות תנועה חמורה.

צליפת שוט

צליפת שוט היא אחת מפציעות הצוואר הנפוצות אשר נוצרת, לרוב עקב טלטלה עזה של הראש בעת תאונה, חבלה, או נפילה וכד'.
במקרים חמורים עלולה צליפת שוט בצוואר להוביל לפגיעה בחוט השדרה, או ללחץ על שורשי העצבים המסתעפים מבין חוליות הצוואר. פגיעה אשר מלווה, בדרך-כלל בתופעות כאב, הקרנת כאב, או מוגבלות תנועה ברמה משתנה.

תנועות צוואר

חוליות הצוואר מסוגלות לבצע תנועה חופשית בכל המישורים: כפיפה קדימה flexion) 80°-90°), פשיטה לאחור 70° (extension), הטיה הצידה, לשמאל ולימין 45°-20° (side flexion) ותנועה סיבובית לשני הצדדים עד 90° (rotation).

 

חוליות c5 c6 בעידן הדיגיטלי

בעידן הדיגיטלי – הכפיפה קדימה של הצוואר בעת צפייה ממושכת בטלפון הסלולרי גורמת למתח חריג בחוליות הצוואריות, לשחיקה מצטברת של החוליות, לשינויים פיזיים במבנה הדיסק הבין-חוליתי, לשינוי דפוס היציבה של הגוף ואף להיווצרות גבנון בגב העליון.

הכפיפה הממושכת למטה גורמת, לעיתים לנזקים עצביים (מלבד בלט דיסק ו/או פריצת דיסק) המתבטאים בתופעות כאב, כאבים, תחושות נימול, חוסר תחושה, חולשת שרירים, או התכווצות שרירים באיזור הצוואר,הכתפיים וזרועות הידיים.

חוליות c5 c6

טיפול בחוליות c5 c6

לבחירת הגישה הטיפולית הנכונה השפעה קריטית על הצלחת הטיפול ועל איכות החיים של המטופל/ת.
טיפול באמצעות הליך חירורגי, פולשני, הינו לפעמים צורך חיוני, בלתי נמנע, אך יש להשתמש בו כאופציה אחרונה בלבד !

מן הראוי לנסות, תחילה את הגישה הטיפולית השמרנית אשר עושה שימוש מוצלח בטכניקות טיפול במגע, כגון: עיסוי רפואי אורתופדי וכן עיסוי רקמות עמוק לפתרון בעיות כאב, כאב מוקרן, כאבי גב וצוואר וכן בעיות עמוד שדרה נפוצות, כגון: בלט דיסק, פריצת דיסק, סיאטיקה וכו'.

 

 

רדיקולופתיה צווארית

רדיקולופתיה צווארית, הינה הגדרה מקיפה עבור כל התופעות הנובעות מפגיעה עצבית בשורשי העצבים של עמוד השדרה הצווארי אשר מתבטאות, לרוב בהקרנת כאב מן הצוואר אל הכתפיים, אל הידיים ואף האצבעות.
בנוסף, גם תופעות חוסר תחושה, חולשת שרירית, תגובת רפלקס משובשת, מוגבלות תנועה של הצוואר ו/או הגפיים העליונות.

רדיקולופתיה צווארית

שיבוש עצבי

תפקוד לא סדיר של שורשי העצבים בעמוד השדרה הצווארי נוצרת עקב גירוי חריג (דלקת מקומית), או לחץ חריג הפועל על שורשי העצבים, לרוב על רקע הנסיבות הבאות:

– שינויים ניווניים במבנה החוליות הצוואריות
– היצרות מעברים מפרקיים בין חוליה לחוליה (פורמינה)
– דחיסה של הדיסק וקריסה של המרווח הבין-חולייתי.
– בלט דיסק, בקע דיסק, או פריצת דיסק.
– לכידה של שלוחת עצב בין הזיזים של המפרקים (צביטה)
– טראומה (צליפת שוט), התכווצות שרירים קיצונית (ספאזם)

הסיבה השכיחה לרדיקולופתיה ולשבוש התפקוד העצבי של שורשי עצבים בעמוד השדרה הצווארי, הינה היצרות של המעברים הבין-מפרקיים שבין חוליות עמוד השדרה הצווארי, או לחילופין עקב היצרות התעלה הפנימית של חוט השדרה עצמה.

איזורי הקרנה

רדיקולופתיה אשר נובעת מלחץ, או גירוי קיצוני של שורש העצבים C6 תקרין כאב אל אזור שריר הזרוע הדו-ראשי ( Biceps brachii), אל אזור שורש כף היד, אל האגודל ואל האצבע המורה.
– לחץ, או גירוי של שורש העצבים C7 מקרין כאב אל אזור בסיס הצוואר, אל שריר הזרוע התלת-ראשי (Triceps brachii).
– לחץ, או גירוי של שורש העצבים C8 מקרין כאב אל אצבע הקמיצה (4) ואצבע הזרת (5), לרבות קושי בביצוע משימות אחיזה באמצעות אצבעות הידיים.

סימני אזהרה

בנוסף לתופעות כאב והפרעות בתפקודי התנועה והתחושה, עלולים להופיע סימנים מתריעים, נוספים, כגון:
• תופעת ורטיגו (שינויים בתפיסת הסביבה ההיקפית)
• שינויים בתפקודי הראייה (ראייה כפולה, או מטושטשת)
• קושי בתפקודי דיבור, או קושי בבליעת מזון, או גמיעת משקה
• חוסר תחושה, חלקי, מקומי באזור הפנים שלך
• כאבי ראש חזקים
• ירידה בתפקוד התנועה של כפות הידיים ואצבעות הידיים

 

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה