כאבי גב וצוואר

כאבי גב וצוואר – אם הינך סובל/ת מכאבי גב, או כאבי צוואר ועדיין אין לך תמונה ברורה לגבי מצבך המדויק – מאמר זה עשוי לסייע לך.

כאבי גב וצוואר – סוגים

ראשית! יש להבדיל בין כאב גב המוגדר כאב "אקוטי" אשר, הינו, כאב חריף וחד אשר מופיע, לרוב בעת אירוע בגב, או לאחריו, לבין כאב גב, או כאבים באזור הצוואר אשר מוגדר ככאב "כרוני" אשר מתמשך לאורך זמן ברמות משתנות של כאב.

כמו כן נוצר, לעיתים כאב המוגדר כאב "קורן", או "מקרין" (Radicular pain) אשר מרחיק ונודד, גם אל אזורים אחרים בגוף מעבר למוקד הפגיעה עצמה, בעיקר אל אזורי הגפיים העליונות, או הגפיים התחתונות (ראה הרחבה בהמשך).

לתשומת לב ! יש חשיבות לזיהוי מדויק של סוג הכאב מאחר וסוג הכאב מהווה מפתח  לאבחון פתולוגיות שונות במהותן אשר מחייבת שינוי גישה טיפולית.

כאבי גב וצוואר – הקרנת כאב

תופעה של הקרנת כאב אל אזורי הגפיים (רגליים, ידיים וכו') מקורו בלחץ חריג, או גירוי חריג של שורשי עצבים במקור מוצאם בעמוד השדרה, או לחילופין לחץ חריג על שלוחות העצבים הנ"ל לאורך מסלול הסתעפותם, בדרכם אל איבר היעד השונים – לחץ זה הוא היוצר תגובה פיזיולוגית, נוירולוגית ה"מתגלגלת" אל איברי גוף מרוחקים.

דוגמא – כאשר מקור הלחץ הוא על שורש עצב באזור עמוד השדרה המותני (אזור הגב התחתון, חוליות מותניות L1-L5) – הכאב עלול להתפשט במורד האגן והעכוז, הירך והרגל ועד לקצה הגפה התחתונה, לרבות אצבעות כף הרגל.

דוגמא – כאשר מקור הלחץ הוא על שלוחות עצבים באיזור עמוד השדרה הצווארי (חוליות C1-C7 לרבות חוליות חזיות עליונות) – הכאב עלול להתפשט אל הכתף והשכמה ולאורך הזרוע והאמה ועד לקצות האצבעות.

חומרת הפגיעה

חומרת הפגיעה בעצב וכן באיברים הנשלטים על-ידו, נקבעת על פי עוצמת הלחץ או על-פי עוצמת הגירוי הפועל על העצב, הן בהיבט הסנסורי, התחושתי וכן בהיבט המוטורי, תנועתי, על-פי הפירוט הבא:

פגיעה סנסורית – מתבטאת בהופעת סימפטומים תחושתיים כגון: חוסר תחושה, תחושת נימול "נמלים", תחושת "צריבה" או "בעירה", תחושת "דקירות", תחושות כאב ועוד.

פגיעה מוטורית – מתבטאת בירידת רמת התפקוד התנועתי של האיבר עצמו, ירידה בכוח השרירים ומוגבלות תנועה חלקית, או מלאה עד כדי סכנת שיתוק, חלילה !

לתשומת לב !
ירידה קיצונית בתפקוד המוטורי של איבר כל-שהוא (או חוסר תחושה קיצוני) אשר מקורו באי-סדירות עצבית ! – מוגדר כפגיעה חמורה המחייבת התערבות רפואית דחופה למניעת נזק בלתי הפיך.

הכאב הנפוץ ביותר !

כאבי גב וכאבי צוואר הנפוצים ביותר הינם כאבים המכונים כאבים "מכאניים" אשר מקורם באי-סדירות פיזיולוגית, מקומית כגון:
– התכווצות שרירים באזור הגב והצוואר (Contraction-Spasm)
– מתיחת-יתר (Strain) של שרירים, גידים או רצועות באזור הגב והצוואר.בד"כ בגלל פעילות מוטורית קיצונית
– "שימוש-יתר" (Overuse) של רקמות השרירים, הגידים ו כו'.
– בלאי של מפרקי עמוד השדרה ו/או הדיסקים הבין-חוליתיים.
– אירוע חבלה, פציעה וכדומה.
– דפוס יציבה, או דפוס תנועה לקוי.

כאבי גב – סרטון אילוסטרציה

 

בדיקות אבחנתיות
כפי הנהוג ברפואה המערבית, הקונבנציונאלית, גם במקצועות הפרא-רפואיים כגון: פיזיותרפיה, כירופרקטיקה, אוסטיאופתיה, עיסוי רפואי, עיסוי רקמות עמוק, כולם עושים שמוש מבורך בצילומי הדמייה מתקדמים, כגון: בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT), בדיקת תהודה מגנטית (MRI), אולטרסאונד (US), מיפוי עצמות (SPECT) , אלקטרומיוגרם (EMG) אשר מאפשרות אבחון נקודתי מדויק של תהליכים פתולוגיים וכן תצוגה ברורה של הרקמות הפגועות.

חשוב!
יש להשוות את תוצאות הבדיקות והסימפטומים אשר הנך חווה עכשיו בזמן אמת עם נתונים וסימפטומים מן ה"היסטוריה" הרפואית האישית בעבר במטרה לזהות דפוסי פגיעה חוזרים כאמצעי בדוק למניעת פגיעה חוזרת שוב בעתיד.

רפואה משלימה
כיום יש נטייה להגדיר את הרפואה השמרנית הטבעית, הרפואה המשלימה בשם המתאים רפואה משולבת (אינטגרטיבית) במקום השם הקודם 'רפואה אלטרנטיבית' מכיוון ששיטת הטיפול אשר מציעה הרפואה השמרנית אינה מתיימרת להוות אלטרנטיבה / חלופה לרפואה המערבית הקונבנציונאלית אלא להשתלב בה !

הרפואה המשלימה כוללת בתוכה מגוון רחב של שיטות ריפוי ושיטות טפול במגע אשר רובן זוכות להכרה גוברת, הן מדעית והן ממסדית בישראל.
על פי סקר שנערך ב"מרכז הרפואי רבין" בו השתתפו כ-130 רופאי משפחה מרחבי הארץ, עולה כי כשליש מהאוכלוסייה נעזרת כיום בשירותי הרפואה המשלימה.

 

ל ה י פ ר ד. . . מהכאב !    אנטי כאב קליניקה

 

גדעון מילק / מטפל בכיר O.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי