קיפוזיס – kyphosis

 

 

קיפוזיס / גבנון (או עקשת), הינו מבנה לא נורמטיבי של החלק העליון של עמוד השדרה (החוליות הגביות) אשר יוצר קשת מוגברת של החוליות העליונות לכיוון אחורי.

קיפוזיס תורשתי

קיפוזיס / גבנון נרכש ומתפתח, בדרך-כלל עקב חוסר איזון בין שרירי הגב העליון ובין שרירי החזה והבטן. קיפוזיס מקבל את צורתו הקשתית עקב שינויים במבנה הגרמי של החוליות.
הגורם הנפוץ ביותר להיווצרות גבנון הינו גורם תורשתי המתבטא בתהליך ניווני בעצמות החוליות היוצר דפורמציה של מנח חוליות עמוד השדרה.

גורמי סיכון נפוצים

– תמט או הדלדלות הרקמה הגרמית של חוליות עמוד השדרה.
– אוסטיאופורוזיס.
– דלקת מפרקים המלווה בשינויים גרמייים בחוליות ובסחוסים של עמוד השדרה (ארטריטיס).
– דפוסי תנועה ויציבה לקויים כגון: הליכה או ישיבה שפופה, תנוחת עבודה הכרוכה בכפיפה ממושכת, או פיתול של עמוד השדרה. חולשה של השרירים זוקפי הגב, הינם גורמים נפוצים היוצרים קשת קמורה מוגברת בעמוד השדרה.

תופעת הגבנון מלווה בד"כ בתחושת אי-נוחות וכאב באזור הגב, העורף והחזה, מוגבלות תנועה ולעיתים, במקרים קשים גם בקושי בנשימה.

 

 

סוגי קיפוזיס

קיימים מספר סוגי גבנון:
גבנון יציבתי (Postural kyphosis) – הינה צורת הגבנון הפחות חמורה והשכיחה ביותר מבין שאר סוגי הגבנון.
גבנון יציבתי נפוץ הן אצל אוכלוסיית מבוגרים והן אצל צעירים ומתבטאת לרוב במנח כתפיים מכונס (Round shoulders), ראש וגוו כפופים קדימה עקב חולשה של השרירים המייצבים.

מחלת שוירמן (Scheuermann's kyphosis) – מתבטאת בצימצום המרווח הבין-חולייתי ומלווה בדרך-כלל בתופעות כאב באיזור הגב התחתון ובחזה.

קיפוזיס מולד (Congenital kyphosis) – סוג זה של גבנון אינו שכיח ונוצר, בד"כ עקב התפתחות גרמית לקויה של עצמות העובר כבר בעת שהותו ברחם.

קיפוזיס מבוסס תת-תזונה (Nutritional Kyphosis) – עלול להיווצר כתוצאה ממחסור במרכיבי ויטמינים, כמו ויטמין D אשר חסרונו גורם לרככת עצמות עמוד השדרה.

לאבחון רפואי מסתייע הרופא באמצעי דימות כגון צילום רנטגן לזיהוי צורת ודרגת השינוי המבני, בהדמייה מגנטית MRI לזהוי אי-סדירות עצבית, תהליך דלקתי או נוכחות אפשרית של גידול בסביבת עמוד השדרה. במקרים קיצוניים כאשר יש קושי בנשימה תידרש גם בדיקת תפקודי נשימה.

טיפול ומניעת אוסטיאופורוזיס הינו אחד מן האמצעים למניעת מקרים רבים של גבנון באוכלוסיה המתבגרת.
טיפול שמרני כגון תרגילי פיזיותרפיה, עיסוי רפואי אורטופדי, עיסוי רקמות עמוק, רולפינג ועוד עשוי לבלום את התפתחות הגבנון ולתמוך בתיקון דפוסי יציבה ותנועה לקויים באמצעות חיזוק שרירי הגב העליון והגמשה של שרירי החזה והבטן.

המידע לעיל, הינו חלקי ואין להתייחס אליו כמידע רפואי, יעוץ רפואי או כהמלצה רפואית !

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

גדעון מילק / מטפל בכיר D.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי

גדעון מילק