מפרק הברך

 

למרות שמפרק הברך מסוגל לבצע, רק שתי תנועות בסיסיות: כפיפה ופשיטה בלבד ! ולמרות שתנועתו הסיבובית מוגבלת ביותר – מפרק זה, הינו אחד המפרקים המורכבים והפגיעים ביותר בגוף,  בעיקר בגלל שהוא נושא את עומס רוב משקל הגוף.

 

 

מפרק הברך Knee Joint מורכב ממספר מפגשים גרמיים:
1. מפרק ראשי אשר נוצר ממפגש הקצה התחתון של עצם הירך (Femur) עם ראש עצם השוק (Tibia).
2. מפגש גרמי נוסף הנוצר ממפגש של עצם הפיקה (Patella) עם המשטח הקדמי, התחתון של עצם הירך ועם הקצה העליון של עצם השוק.
3. מפרק מישני, הנמצא מתחת למפרק הברך הראשי, נוצר ממפגש של ראש עצם השוקית (Fibula) עם עצם השוק.

הפיקה – Patella

עצם הפיקה הינה עצם חוץ ברכית, המעוגנת למקומה ע"י 2 גידים מייצבים:
ממעל ע"י גיד השריר הארבע ראשי (Quadriceps Tendon) ומתחת ע"י גיד הפטלה (Patellar Tendon) הנאחז בקצהו בבליטת גבששת השוקה (Tibial Tuberosity).

עצם הפיקה חיונית להפעלה אופטימאלית של מפרק הברך ותפקידיה הם:
1. לאפשר תנועה חופשית של מפרק הברך, גם תחת לחץ מכאניים חיצוניים.
2. למנוע חיכוך בין גידי מפרק הברך לבין עצמותיו.
3. הפיקה משמשת כגלגלת וכמנוף המגביר את עוצמת הפשיטה והכפיפה של שריר הארבע ראשי (Quadriceps).

מיניסקוס – Meniscus

המניסקוס (Lateral / Medial Meniscus) הינם זוג כריות סחוסיים המרפדות את מפגש עצמות מפרק הברך המיועדות לבלימת זעזועים, למניעת חיכוך ושחיקה של עצמות המפרק וכן מעניקות למפרק יציבות. מיניסקוס – קרא הרחבה.

 

רצועות מפרק הברך

במפרק הברך ארבעה רצועות תומכות: שתי רצועות חוץ מפרקיות, צידיות ושתי רצועות תוך מפרקיות, צולבות:

הרצועה הצידית התיכונה – M.C.L / Medial collateral ligament
הינה רצועה חוץ מפרקית המגשרת בצידו הפנימי של הברך בין קצה עצם הירך לבין ראש עצם השוק. רצועה זאת מונעת תזוזת-יתר לצדדים של עצמות המפרק.
הרצועה הצידית החיצונית – L.C.L / Lateral collateral ligament
רצועה חוץ מפרקית, כנ"ל המגשרת בצידו החיצוני של הברך בין החלק התחתון של עצם הירך לבין ראש השוק. רצועה זאת מונעת תזוזת-יתר לצדדים של עצמות המפרק.
רצועה צולבת קדמית – A.C.L / Anterior cruciate ligament
רצועה תוך-מפרקית המחברת בהצלבה את המשטח העליון של עצם השוק עם קצהו התחתון של עצם הירך רצועה זו מונעת תזוזת יתר של עצם השוק לכיוון קדמי.
רצועה צולבת אחורית – P.C.L / Posterior cruciate ligament
רצועה תוך-מפרקית המחברת בהצלבה את המשטח העליון של עצם השוק עם מצטלבת עם קצהו התחתון של עצם הירך. רצועה זו מונעת תזוזת יתר של עצם השוק לכיוון אחורי.

הסחוסים המפרקיים – Articular cartilage

מעטפת הסחוסים התוך-מפרקיים והחוץ-מפרקיים המצפה את קצוות העצמות הנפגשות במפרק הברך משמשת לסיכוך תנועת עצמות המפרק וכן מהווה תשתית אחיזה עבור הגידים והרצועות של המפרק.

גורמי סיכון
מפרק הברך הנושא בעומס רוב משקל הגוף הינו חשוף לנזקים מצטברים בשל מגוון גורמים סיכון:

א. חולשת שרירים והתרופפות גידים ורצועות הגורמות לצמצום או, לחילופין להתרחבות של החלל התוך-מפרקי
ב. חוסר איזון בין כוחות השרירים הרלוונטים המפעילים את המפרק.
ג. פעילות מוטורית קיצונית המתבטאת בשימוש יתר (Overuse) של הרקמות.
ד. אי סדירות של אספקת דם לרקמות המפרק בגלל חסימות במערכת הווסקולארית (היפו-ווסקולריזציה).
ה. הרגלי יציבה לקויים.
ו. דפוסי יציבה ותנועה לקויים עקב חוסר איזון של מנח אגן הירכיים ו/או אסימטריה במבנה הגפיים התחתונות.
ז. משקל יתר של הגוף.
ח. חוסר איזון של כף הרגל.
ט. חבלות וטראומות הנגרמות ע"י גורמים חיצוניים בחיי היום יום.

פגיעות נפוצות במפרק הברך

יש להבדיל בין פגיעות חוץ-מפרקית לבין פגיעות פנים מפרקיות:
1. רוב הפגיעות במפרק הברך מתרחשות ברקמות אשר מחוץ למפרק מאחר והרקמות החיצוניות העוטפות את המפרק אשר כוללת שרירים, רצועות, גידים וסחוסים פגיעה מאד בהיותה חשופה באופן קבוע לעומסי עבודה הגורמים לנזקים ברקמות החיצוניות התומכות בברך אשר מלווה בתהליכים דלקתיים, צבירה של חומרי פסולת ומלווים, בתופעות כאב ונפיחות, לעיתים עד כדי היווצרות מוגבלות תנועה.

2. במקרים אלה, טיפול במגע באמצעות טכניקות עיסוי שונות כגון עיסוי רקמות עמוק ו- עיסוי רפואי אורטופדי אשר עושות שימוש בלחיצות ממוקדות (Friction) בשילוב ביצוע הנעות (Mobilization), הינם כלים יעילים ביותר.

3 . כאשר מופעל לחץ מכאני ממושך על הסחוסים החיצוניים העוטפים את ראשי עצמות מפרק הברך, נוטים הם לפתח תהליכים דלקתיים ונזקים לקשיי תפקוד. האזורים המועדים לכך הם: האזור האנטריורי, סופריורי של עצם השוק בו ממוקמת בליטת גבששת השוק (Tibial tuberosity) וגם האזור המדיאלי של ראש עצם השוק (Medial Tibial condyle). רצפים, שרברבים, פועלי חקלאות וכו' נפגעם באספקטים אלה מאחר והם נשענים ממושכות, בכפיפה מלאה (Full flexion) על קדמת מפרק הברך.

4 . עצם הפיקה (Patella) הכלואה בתוך רקמות חיבור המייצבות אותה במקומה, הינה בעלת טווח תנועה מוגבל וסביבתה הקרובה מהווה אזור בו נוטים להצטבר חומרי פסולת היוצרים נפיחות, סימפטומי כאב ובעיות בתפקוד. במקרים אלה, יש לטפל באמצעות ביצוע הנעות Mobilization) של עצם הפיקה לכל הכיוונים ולחיצות ממוקדות (Friction) סביב עצם הפיקה וסביב מפרק הברך כולו.

5. חוסר איזון בין כוחות השרירים המפעילים את מפרק הברך שכיח, בד"כ בין קבוצת שרירי הארבע ראשי (Quadriceps) לבין שרירי הירך האחורית (Hamstrings). במקרה זה, בתום התהליך הטיפולי במפרק יש להנחות את המטופל לחזק את כוח שרירי הארבע ראשי באמצעות עבודה מול התנגדות עד להשגת יחס כוחות אופטימאלי של 66%-75% כוח עבודה בלבד של שרירי הירך האחוריים לעומת 100% כוח עבודה של שרירי הירך הקדמית – במקביל ובו זמנית, יש לחזק באופן מאוזן (דו צדדי), גם את השרירים המקרבים והמרחיקים של הירך: Tensor facia latae – Gluteus medius – Sartorius – Adductor magnus – Adductor brevis – Adductor longus

6. עקב נטייתו האנטומית הטבעית של מפרק הברך לקרוס לכיוון מדיאלי, יופיעו נזקים לעיתים במניסקוס הלטראלי (Lateral Meniscus) וברצועה ההיקפית התיכונה (M.C.L).

7. בניגוד לצידו החיצוני (לטראלי) של מפרק הברך, בצידו הפנימי (מדיאלי) של המפרק, קיימת קירבה אנטומית יתרה בין הקצה התחתון של עצם הירך לבין ראש עצם השוק, קירבה זאת גורמת, לעיתים לשחיקת הסחוסים התוך פרקיים ולפגיעה במניסקוס הפנימי (מדיאלי) (Medial Meniscus).

8. בפגיעות תוך ברכיות כגון פגיעה בסחוסים התוך מפרקיים או פגיעה במניסקוס, תיתכן הפרשת נוזלים מוגברת אל חלל המפרק וסביבתו הגורמת לנפיחות ולחץ תוך ברכי המלווה בכאב ובמוגבלות בתנועה.

9. לאחר אבחון וודאי של קרע במניסקוס באמצעות אמצעי הדמייה מתקדמים כגון צילומי M.R.I , מיפוי או אולטרסאונד, בד"כ מתבצע תהליך ניתוחי הנקרא "אורתוסקופיה" בו מחדירים סיב אופטי אל תוך חלל המפרק לצורך אבחון מדויק של סוג הפגיעה וכן לצורך שאיבת קרעי רקמות ונוזלים מתוך החלל התוך ברכי.

10. התרופפות או קרע של אחת מהרצועות הצולבות מלווה, בד"כ, בתופעה בלתי רצונית של "רגל בורחת"- חוסר שליטה על פעולת כפיפת הברך. בפגיעה בה מאובחן קרע מלא ברצועה הצולבת, מבוצע ניתוח לשחזור הרצועה. בפגיעה המזוהה כקרע חלקי של הרצועה הצולבת, יש לבצע טיפול שמרני למניעת טיפול פולשני ולשיקום תפקודי הברך ע"י חיזוק השרירים, הגידים והרצועות המפעילות את המפרק.

 

 

גדעון מילק