בלט דיסק, פריצת דיסק

 

בלט דיסק, או פריצת דיסק לוחצים על שורשי עצבים אשר מסתעפים מבין חוליות עמוד השדרה – כתוצאה מכך ! יתכנו תופעות כאב חריפות וכן צפויה ירידה בתפקוד התנועתי של איברי היעד אשר נשלטים ע"י אותם עצבים (רגליים, ידיים וכו').


בלט דיסק, פריצת דיסק – מנגנון הפגיעה !

בלט דיסק, או פריצת דיסק נוצר, לרוב עקב הצטמצמות המרווח הבין-חוליתי בעמוד השדרה עקב בלאי של כרית הדיסק הבין-חוליתי אשר גורם, כאמור ללחץ, או גירוי חריג של שורשי העצבים בסביבת החוליות.
לחץ זה פוגע במוליכות החשמלית של העצבים ומתבטא בתופעות כאב ואף במוגבלות תנועה ברמה משתנה.

בלט דיסק, פריצת דיסק
בלט דיסק, פריצת דיסק

 

במקביל ! מתרחשות הפרעות עצביות, תחושתיות כגון: 'נימול', 'עיקצוץ', 'שריפה', או לחילופין תופעות של חוסר תחושה ו/או חולשה של שרירים אשר הינן הפרעות נוירולוגיות הנלוות לפתולוגיות כגון בלט דיסק, פריצת דיסק, או סיאטיקה.

בלט דיסק – נזקים

הלחץ על שורשי העצבים ו/או על 'חוט השדרה' עצמו, מוביל, כאמור לפגיעה בתפקודי התנועה של הגפיים, העליונות ו/או התחתונות. אך, יתרה מכך – עם התגברות הלחץ, מתרחשת הידרדרות אשר עלולה לפגוע, גם בתפקודים של איברים, פנימיים, כגון: תפקודי לב / ריאה, תפקודי מערכת העיכול, מערך הסוגרים, שלפוחית השתן ואף בתפקוד של איברי המין.

אם כך, מה הוא הפתרון ?

הטיפול המועדף עבור בעיות גב וצוואר, כגון בלט דיסק ו/או פריצת דיסק, הינו, כמובן טיפול לא פולשני ! תחילה ! טיפול שמרני אשר מכוון בראש ובראשונה להפחתת הלחץ המזיק אשר פועל על שורשי העצבים.

 

בלט דיסק

 

שחרור הלחץ הבין-חולייתי בעמוד השדרה (בלט דיסק, פריצת דיסק), לרבות עמוד השדרה הצווארי באמצעות הגדלה טבעית של המרווח המפריד בין חוליה לחוליה – מפחית את הגירוי העצבי של שורשי העצבים, בולם את התהליך הדלקתי בעמוד השדרה ומשכך את הכאבים האופיינים, הנלווים לפתולוגית בלט דיסק, פריצת דיסק ו- סיאטיקה.

יתרה מכך ! הגדלה של המרווח אשר מפריד בין חוליה לחוליה מאיצה את ההחלמה של הרקמות הפגועות ולעתים, אף מאפשרת נסיגה טבעית של בליטת הדיסק (בלט דיסק), או נסיגה של נוזל הדיסק הפרוץ (פריצת דיסק).

בלט דיסק, פריצת דיסק – שחרור הלחץ

הליך שחרור הלחץ הבין-חולייתי (לא ניתוחי) מתבצע בפועל באמצעות הרפיה והגמשה של רקמות מכווצות בסביבת עמוד השדרה, כגון שרירים מכווצים, גידים ורצועות, כל זאת לצורך הגדלה טבעית והדרגתית של המרווח הקיים בין חוליה לחוליה.

שחרור ה'לחץ בין-חולייתי' מתבצע בפועל באמצעות טכניקה טיפולית טבעית, בדוקה, כגון: עיסוי רפואי אורטופדי, ו/או עיסוי רקמות עמוק, לרבות הפעלה תנועתית, מבוקרת של השרירים והמפרקים.

הצלחתן הרבה של שיטות הטיפול במגע, כגון: עיסוי רפואי אורטופדי, או עיסוי רקמות עמוק לפתרון בעיות כאב ובעיות אורטופדיה, מיוחסת לניצול החכם אשר עושות שיטות אלה בתכונות הריפוי הטבעי של גופנו.
הטיפול הטבעי משחרר את המטופל/ת משימוש במשככי כאבים וכן מבטל, לעתים קרובות את הצורך בהתערבות פולשנית, מתוכננת כגון ניתוח, או הזרקה בין-חוליתית.

 

ל ה י פ ר ד. . . מהכאב !   אנטי כאב קליניקה

 

אנימציה – בלט דיסק, פריצת דיסק  (אילוסטרציה – youtube)


בלט דיסק, פריצת דיסק – פתולוגיה

הדיסק הבין-חולייתי אשר משמש כמו 'כרית ריפוד' – יוצר מרווח הפרדה חיוני בין חוליה לחוליה, כדי לאפשר תנועה חופשית של מפרקי החוליות וכן משמש כ"בולם זעזועים" לצורך הגנה על שלמות עמוד השדרה מפני עומסים קיצוניים.

 

דיסק בין-חולייתי

 

מנגנון הפציעה – כתוצאה מעומס ולחץ מכאני על כרית הדיסק נוצרת, חריגה בולטת של דפנות הדיסק כלפי חוץ, בד"כ לכיוון אחורי ו/או לצדדים.
פריצת דיסק, בקע דיסק – תחת לחץ קיצוני נפרצת מעטפת הדיסק והנוזל הג'לטיני אשר בתוכו, פורץ מבין סיבי המעטפת אל סביבת חוט השדרה ושורשי העצבים.
פריצת דיסק, בלט דיסק, או בקע דיסק גורמים, בד"כ ללחץ ישיר על חוט השדרה ו/או על שורשי העצבים. לחץ זה יוצר תהליך דלקתי, מקומי אשר פוגע בתפקודי העצבים וכאמור יוצר תופעות כאב והקרנת כאב.

חוליות l4 l5
מבנה חוליות מותניות

גורמי סיכון

התקצרות, או התכווצות קיצונית של שרירים בסביבת חוליות עמוד השדרה.


צמצום, או קריסה של המרחב הבין-חולייתי ו/או שינויים ניווניים בדיסק הבין-חולייתי.


שינויים מכאניים במבנה עמוד השדרה כגון: סטייה, החלקה, או פריקה של החוליות.


ביצוע תנועה קיצונית תחת עומס כגון: סיבוב ו/או כפיפה, בו זמנית של הגוו.


חולשת שרירים, משקל-יתר, חבלה וכמובן דפוס יציבה, או דפוס תנועה לא תקין.

 

בלט דיסק, פריצת דיסק
לחץ ב- s1

הטיפול התרופתי הקונבנציונלי הנפוץ

לצורך בלימת התהליך הדלקתי משתמשת הרפואה המערבית בתרופות נוגדות דלקת כגון: אטופן, ארקוקסיה, וולטרן וכן בהזרקה  של סטרואידים, ישירות אל סביבת תעלת עמוד השדרה, לרבות שימוש תכוף בפורמולות לשיכוך כאבים כולל נגזרות שונות של מורפין / אופיואידים.

מסתבר, כי הטיפול התרופתי, הינו המענה, הכמעט אוטומטי של מערכת הבריאות המקומית עבור בעיות כאב כרוניות אשר נובעות מפתולוגיות עמוד שדרה, כגון: בלט דיסק, או פריצת דיסק וכו'.

מסתבר, כי תרופות לשיכוך כאבים ו/או דיכוי דלקת, אומנם מספקות הקלה זמנית ואף מסייעות בניהול המחלה אך, לצערנו, הן אינן מספקות מענה אמיתי לפתרון שורש הבעיה וכהוכחה לכך- די אם נפסיק להשתמש בתרופות לפרק זמן קצר – אז, קרוב לוודאי שהכאבים יופיעו שוב.

מעבר לתלות הלא רצויה בתרופות וכימיקלים, דאגתנו נתונה לתופעות לוואי מזיקות אשר מופיעות עקב שימוש ממושך במשככי כאבים.
ד"ר חיים-משה אדהאן, מנהל היחידה לשיקום כאב במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר: "בישראל היום, יותר אנשים מתים מתופעות לוואי של השימוש בתרופות לדיכוי כאב, מאשר בתאונות דרכים או בפעילות טרור". לא יאמן !

 

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

 

 

בלט דיסק, פריצת דיסק – אנטומיה

מערכת העצבים המרכזית
חוט השדרה הינו המשך ישיר של מערכת העצבים המרכזית המתחילה במוח (גזע המוח) ומשם ממשיכה במורד תעלת עמוד השדרה לאורכם של מעברים חלולים הקיימים במרכזם של 19 חוליות עמוד השדרה העליונות.
מערכת העצבים ההיקפית
שורשי העצבים אשר מסתעפים אל מחוץ חוט השדרה, חולפים דרך המרווחים שבין חוליות עמוד השדרה, ממשיכים אל איברי היעד השונים ויוצרים את מערכת העצבים ההיקפית (פריפריאלית) אשר מעצבבת את כל איברי גופנו.

חוליות צוואריות

בלט דיסק פריצת דיסק
בלט דיסק פריצת דיסק

פריצת דיסק או בלט דיסק שכיחות בעמוד השדרה הצווארי, בין חוליות C1-C7 אשר עלולים להקרין כאב ו/או לפגוע בתפקודי שרירים באיזור הצוואר, חגורת הכתפיים, הזרועות, האמות וכפות הידיים.

חוליות מותניות

פריצת דיסק או בלט דיסק השכיחות בין החוליות המותניות L1-L5 / S1 עלולים ליצור, מלבד פגיעה בתפקודי הגפיים התחתונות, גם פגיעה בתפקודי איברים פנימיים כגון מערכת העיכול, שרירי הסוגרים, שלפוחית השתן, איברי המין ועוד.

לתשומת לב !  ירידה משמעותית בכוח של שרירי הגפיים התחתונות, צניחת כף רגל, פגיעה בתפקודי הסוגרים או חוסר תחושה קיצוני בגפיים מעידים על פגיעה עצבית משמעותית המחייבת התערבות רפואית דחופה לביטול מיידי של הלחץ הפועל על העצב.

בלט דיסק, פריצת דיסק – סימפטומים

להבדיל ממצב של בלט דיסק – במצב של 'פריצת דיסק', או 'בקע דיסק' נוצרת זליגה החוצה של נוזל הדיסק. המרכיבים הכימיים של הנוזל המעודדים דלקת מקומית אשר המלווה, בדרך-כלל בבצקת מקומית, תופעות כאב חד (Shooting pain), תופעות כאב מוקרן וכן הפרעות עצביות לאורך מסלולו של העצב וכן הפרעות בתפקודי איברי היעד, כמפורט להלן:

 

בלט דיסק, פריצת דיסק - עצבוב

L4-L5

פריצות דיסק בין החוליות המותניות L4-L5- שכיחות ביותר ומהוות כ- 45% מהמקרים. הסימפטומים האופייניים הם, בדרך כלל תופעת כאב מוקרן אל המדור הצידי והקדמי של הירך ושל השוק וכן כאב בגב כף הרגל בין הבוהן לבין האצבע השנייה. במבדק תנועתי, המטופל/ת יתקשו לעמוד על העקבים בגלל חולשה של השרירים פושטי כף הרגל. מצב קיצוני בו המטופל אינו מסוגל לפשוט את כף הרגל (אצבעות כף הרגל) כלפי מעלה, מוגדר כ"צניחת כף רגל" (drop foot). בפריצות דיסק אלו לא תהיה פגיעה ברפלקסים.

L5-S1

פריצת דיסק בין החוליה המותנית האחרונה L5 לבין חולית העצה הראשונה S1 הינה שכיחה ביותר ומהווה, גם היא כ- 45% מסך כל המקרים של פריצת דיסק או בקע דיסק והן מלוות, בדרך-כלל בהקרנת כאב אופיינית לאורך הצד האחורי של השוק, בצד החיצוני של כף הרגל (לרוב באצבע החמישית) וכן מתחת למפרק הברך.
במבדקי תנועה יתגלה קושי לבצע עמידה על קצות האצבעות עקב חולשה של שריר התאומים (Gastrocnemius) ושריר הסוליה (Soleus), לרבות חולשה של רפלקס גיד אכילס.

L4-L3

שכיחות של פריצת דיסק בין חוליות המותניות L3-L4 הינה כ- 10% מהמקרים ובה השריר העיקרי שתפקודו נפגע הוא השריר הארבע ראשי עקב חולשה או דלדול מצטבר. רפלקס פיקת הברך יהיה חלש והמטופל/ת יסבולו מכאבים בצד החיצוני-צידי של הירך, בקידמת הברך ובצד הפנימי של השוק.

פריצות דיסק בחוליות המותניות העליונות הינן נדירות יותר. פריצת דיסק בין חוליות L2-L3 מאופיינת בכאבים בקידמת הירך, או פריצת דיסק בין חוליות L1-L2 המאופיינת בכאב מוקרן אל המפשעה וכן בהיחלשות של השרירים מכופפי הירך (שריר הכסל והמותניים).

רפואה הקונבנציונלית

להבדיל מן הרפואה השמרנית, האלטרנטיבית – ברפואה הקונבנציונלית, ההליך הכירורגי המקובל מתבצע, בד"כ על-ידי חדירה לסביבת העצב דרך חתך או חריר בגב המטופל לצורך סילוק רקמות הדיסק אשר לוחצות על העצב על-ידי טכניקות של כריתה, שאיבה, צריבה או איוד.
בתהליך הטיפולי הניתוחי, מבוצע, לעיתים קיבוע מכאני של החוליות ליצירת מרווח יציב בין החוליות וכן נהוג להשתמש בטכניקות מתיחה שונות לצורך ריווח בין החוליות להקלת הלחץ על העצב.

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה


 

בלט דיסק – אבחון

אבחון מדויק של פתולוגיות עמוד שדרה, לדוגמא: אבחנה מבדלת בין בלט דיסק לבין פריצת דיסק, הינה לפעמים משימה די חמקמקה, אפילו עבור אנשי מקצוע מובהקים, כגון אורטופדים, נוירוכירורגים, רדיולוגים ועוד'.
כיום, תודות לפרוטוקול הגדרות מפורט מטעם איגוד הרופאים בארה"ב וכן, כמובן תודות לטכנולוגיות הדמיה מתקדמות (רדיולוגיה אבחנתית), אפשר להתמודד בהצלחה רבה עם אתגר בסיסי וחיוני זה.

אם כך, יש להגדיר תחילה: מהו דיסק תקין ?
עקרונית, דיסק תקין שומר על צורתו הפיזית, המקורית, ללא שינויים אנטומיים, ללא חריגה מגבול השטח המקורי של הדיסק וכמובן, ללא ממצאים של חבלה (טראומה).

בקע דיסק

'בקע דיסק' (disk herniation), הינה פתולוגיה נפוצה בעמוד השדרה והינה מאופיינת בזליגה / תזוזה כלפי חוץ של תוכן הדיסק, דרך פרצות במעטפת הדיסק אל מחוץ לגבול המקורי של הדיסק עד כ- 25% מסך היקף שטח הדיסק.

פריצת דיסק

במצב של 'פריצת דיסק' (disk extrusion), החומר החורג מן הדיסק, מתרחק באופן ניכר אל מחוץ לגבול הדיסק, והוא מחובר אל הדיסק באמצעות שלוחה מסתעפת, מישנית (ציור 1.)

פריצת דיסק
פריצת דיסק

בלט דיסק

בלט דיסק (disk protrusion) מוגדר כמצב בו, אומנם מתקיימת חריגה כלפי חוץ של חומר הדיסק (עד 25%) אל מעבר לגבול הדיסק,  אך המסה החורגת, עדיין מחוברת בצורה היקפית וניכרת אל בסיס מבנה הדיסק (ציור 2.)

בלט דיסק
בלט דיסק

בליטת דיסק

סוג נוסף, אך נפוץ מאד של שינוי מבני, הינה בליטת דיסק היקפית (disk bulge) אשר מתבטאת כחריגה רחבה, אף מעבר לסך 25% מהיקף שטח הדיסק המקורי.
למרות שחריגת הדיסק הזאת משתרעת על-פני שטח גדול יחסית, היא בדרך-כלל, איננה נוטה לייצר סימפטומים של כאב.

רדיולוגיה אבחנתית

כיום ניתן לאבחן בצורה מדויקת פתולוגיות / אי-סדירות במבנה הדיסק באמצעות טכנולוגיות מגוונות של רדיולוגיה אבחנתית (דימות) כולל פיענוח ממוחשב של סריקות הדמייה מסוג MRI, או CT (טומוגרפיה / תהודה מגנטית) עבור כל המקטעים השונים של כלל עמוד השדרה.

לסיכום ! מנגנון המחלה האופייני, מקורו בזליגה / דחיקה של חומר הדיסק (או גוף הדיסק עצמו) אל מחוץ למקומו המקורי. כך נוצר לחץ מכני על שורשי העצבים אשר מלווה בד"כ בתגובה דלקתית מקומית, בתופעות כאב, הקרנות כאב, חולשת שרירים ולעיתים, אף במוגבלות תנועה ברמה משתנה.

 

 

 

בלט דיסק – טיפול ומניעה

מאחר וכמעט כל אחד מאיתנו חווה בעבר, או חלילה, כנראה יחווה בעתיד אירוע גב ברמה כל שהיא ! מן ראוי להצטייד בידע ובכלים בסיסיים, כדי להימנע מכך ככל הניתן !

אכן נכון ! אנו לא מסוגלים למנוע לחלוטין את תהליכי הבלאי והשחיקה הפיזית אשר נוצרים באופן טבעי בגופנו, אולם קיימת ברשותנו הזדמנות פז לצמצם את היקף וחומרת הנזק המצטבר.

בלט דיסק – תרגילים לטיפול עצמי בבעיות גב וצוואר

1. הרפיה של גב תחתון

בשכיבה על הגב כאשר הברכיים כפופות וכפות הרגלים מונחות על הקרקע, יש לכופף ברך אחת לכיוון החזה (או שתי ברכיים), תוך כדי חביקת הברך ע"י כפות ידיים ואז:

א. יש לטלטל את הברך (או את שתי ברכיים) לצדדים, כדי ליצור הרפיה של השרירים באזור האגן והגב התחתון
ב. כמו כן יש לבצע סיבובים הולכים וגדלים של ראש הברך (או שתי ברכיים) סביב ציר האגן ליצירת הרפיה כנ"ל.
(יש לבצע את כל הנ"ל, גם עבור הצד השני של הגוף).


2. פיתול אגן וגב תחתון

בשכיבה על הגב כאשר הברכיים כפופות וצמודות, יש להטות את שתי הברכיים הכפופות לכיוון הצידה ולמטה ליצירת פיתול כללי של האגן והגב התחתון.
במצב פיתולי זה, יש להשתהות, לפחות 30 שניות, כדי ליצור מתיחה והגמשה של שרירי האגן.
(יש לבצע את הנ"ל, גם עבור הצד השני של הגוף).


3. מתיחת שרירי העכוז

בשכיבה על הגב כאשר רגל אחת ישרה והרגל השנייה כפופה בברך, יש להעביר את כף הרגל של הברך הכפופה אל מעבר לרגל הישרה ואז יש להטות את הברך הכפופה לכיוון הצידה ולמטה. במצב זה, יש להשתהות, לפחות 30 שניות למתיחה הדרגתית של שרירי העכוז.
(יש לבצע כל הנ"ל, גם עבור הצד השני של הגוף).


4. הרפיה של עמוד השדרה

במצב של עמידת "שש", יש לקמר כלפי מעלה את עמוד השדרה ויש להשתהות במצב זה במשך, לפחות 10 שניות.
לסיום יש להרפות את כל השרירים ולאפשר לבטן לצנוח מטה תוך כדי נשיפת אויר.
יש לבצע בנקודות שונות לאורך עמוד השדרה.

הערה: יש להדגיש, כי המופיע לעיל, אינו הנחיה רפואית, אינדיבידואלית, אלא המלצה עקרונית בלבד !

 


תנועה ובריאות

עקרונית ! שילוב של פעילות גופנית, כגון הליכה, או שחיה במקביל לביצוע תרגילים מבוקרים, הינם אמצעים יעילים למניעת פגיעות בגב ובצוואר, כגון בלט דיסק ופריצת דיסק.

מעבר לתנועה חופשית, טבעית, יש להדגיש, כי כאשר מערכת התנועה פעילה, היא מבטיחה זרימת דם לכל איברי הגוף ותפקוד תקין של מערכת העצבים.

 

ל ה י פ ר ד. . . מן הכאב !   אנטי כאב קליניקה

 

גדעון מילק / מטפל בכיר O.d.c / בוגר:
מכון וינגייט – מכללת רידמן – .Dorn / גרמניה – עיסוי רפואי אורטופדי / ד"ר יעקבי

גדעון מילק