היפרטרופיה – Hypertrophy

 

היפרטרופיה הינה גדילת-יתר של רקמות או איברים(גדילת מימדי התא) כתוצאה מפעילות-יתר פיזית או עקב השפעה הורמונלית (להבדיל מתהליך "היפרפלסיה" Hyperplasia, שגשוג – בה מימד התא המקורי משתמר אך כמותם של התאים גדלה).
"היפרטרופיה" ו"היפרפלסיה" הינם שני תהליכים שונים במהותם, לעיתים קרובות שניהם מתקיימים במקביל כמו לדוגמא בעת הריון כאשר תאי הרחם, גם מתרבים וגם גדלים במימדם.

היפרטרופיה של שרירים

היפרטרופיה של שרירים Muscle hypertrophy, קרי גדילה מואצת של רקמות שרירים ושל איברים בגופנו מוכרת לנו כהתפתחות טבעית אצל הפרט בתקופת גיל התבגרותו (גיל 19 – 12) עקב הפרשה מוגברת של הורמוני המין הזכריים (אנדרוגנים) והורמוני המין הנקביים (אסטרוגנים) במהלכה מתרחשת שורת שינויים ביולוגיים ביניהם גם תהליך מואץ של בניית מסת שריר באזור הכתפיים, במיוחד אצל נערים לקראת תום תקופת התבגרותם.

לעומת זאת, גדילת-יתר של רקמות שרירים מעבר לקצב ולמסה המאפיינת את הגדילה בעת תקופת ההתבגרות הינה גדילה כתוצאה מפעילות-יתר פיזית יזומה ומוגברת כגון ביצוע תרגילי כוח אנאירוביים ומשטר אימונים פיזיים אינטנסיביים הממוקד בפיתוח מסת שרירים לרבות התופעה השנויה במחלוקת של נטילת תוספי מזון מבוססי הורמונים.

טיפול באמצעות עיסוי רפואי וכן עיסוי רקמות עמוק מעניק הרפיה ושחרור התכווצויות של שרירים.

היפרטרופיה של חדרי הלב Ventricular hypertrophy
גדילה של חדרי הלב על רקע של פעילות אירובית אינטנסיבית הינה תגובה טבעית של המנגנון ההשרדותי של הגוף והוא אופייני לספורטאים בענפים מסויימים, אולם כאשר חדרי הלב עומדים באופן קבוע תחת עומס מוגבר, לדוגמא אצל חולים הסובלים מלחץ דם גבוה שאינו מאוזן מתעבה שריר החדר השמאלי של הלב כתגובה היפרטרופית למאמץ-יתר. לעיתים, היפרטרופיה של חדר שמאל קשורה לעלייה בתמותה ממחלות לב וכלי דם.

היפרטרופיה של עצמות Bone hypertrophy
גדילת-יתר של רקמת עצם, שינויים גרמיים במבנה העצם וצמיחת זיזים בשולי עצמות מפרקים כתוצאה מתהליך ניווני.
אופייני למפרקים ארטריטיים ולמפרקים הבין-חולייתיים של עמוד השדרה באזור הצוואר ובאזור הגב התחתון.
תמונת צילום הרנטגן המצורף מציג דוגמא לתהליך היפרטרופי בחוליות המותניות המתבטא גם בצמיחת זיזים גרמיים.